Jump to content

Biomasszát felhasználó erőmű, a környezetbarát erőforrás

2015. 07. 09. 12:30

A biomasszát felhasznosító erőművekből alig van egy tucat Magyarországon, pedig jelenlétükkel nagyban csökkenhetne a környezetbe jutó szén-dioxid kibocsátás, és zöldenergiával lenne ellátható egy-egy kisebb falu vagy város.

Kishazánkban alig találni olyan erőművet, melyek a biomassza felhasznosításából nyernek energiát. A létező pár darab összteljesítménye eltörpül a paksi vagy Mátrai erőművek mellett, viszont zöldenergiát állítanak elő, és kb. 150 ezer tonnával csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást.

Biomassza alatt a természetes anyagok felhasználásából származó „maradékokat” kell érteni, melyek már csak tüzelésre alkalmasak. Tehát azokat az anyagokat, melyek elsődleges energiahordozói az erőműnek, mely felhasználásával az elektromosságot termeli.

A biomasszát használó erőművek közül itthon leggyakoribbak a szalma és faapríték-tüzelésű erőművek. Ezek működése arra elég, hogy egy kisebb települést eltartson, viszont nagy szerepet játszanak a szén-dioxid kibocsátás leszorítása mellett. Ugyanis a biomassza „megköti” a káros anyagot, és ezáltal visszaszorítja a légkörbe kerülő szennyezés mértékét.

Akár 8%- biomassza felhasználása 10-15%-kal képes csökkenteni az adott (pl.: lignit tüzelésű erőmű lsd. Mátrai) erőm szén-dioxid kibocsátását, ami hatalmas arány az erőművek esetében.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: tradeandexportme.com)