Jump to content

Így készül a biotej

2015. 07. 18. 12:30

A biotermékek nem csak attól válnak „biová”, hogy nem tartalmaznak adalékanyagot és tartósítószert. A minősítés elérése ennél komplikáltabb, akárcsak a biotej és hagyományos tej közti eltérés mibenléte.

A biotej készítése számos fázisban tér el a hagyományos tejkészítéstől, mind a származás, mind feldolgozás, mind az álatok tartásának szintjén.

A biotermék minősítés eléréséhez – bármilyen termékről legyen szó – először is szükség van egy biofarmra. Akkor kap egy majorság ilyen minősítést, ha három évig műtrágya és növényvédő szer nélkül történik a földművelés, ami csak szerves trágyázáson, biológiai növényvédelmen és természetes biológiai cikluson alapul. A biotej előállításhoz, a tulajnak nem csak a farmra vonatkozó szigorú szabályokat kell betartania, hanem az állattartásra irányulókat is.

A biotejet adó tehén takarmánya csak biogazdálkodásból származhat, illetve nem tartalmazhat szintetikus műtrágyából, növényvédőszerből származó vegyszermaradványokat, sem génmanipulált összetevőket. Ezen felül az állatokat betegség esetén nem kezelhetik antibiotikummal, illetve tilos szteroid tartalmú készítményt, hozamfokozót adni nekik. Egy-egy állatnak minimum hat négyzetméter szabad tere kell hogy legyen. Fontos, hogy nem zsigerelik ki az állatot, hanem a természetes tejtermelési és fejési intervallumokban történik a „betakarítás”.

A biotejet megkülönböztetett gondossággal kezelik és kíméletesen dolgozzák fel, minden más tejtől elkülönítve, hogy a különleges beltartalmi értékek változatlanul megmaradjanak. Ennek fontos része a korszerű technológia, ami a fejéstől számított 12 órán belül biztosítja a tej kiváló minőségű feldolgozását.

A biotej nem attól válik különlegessé, mert több ásványi vagy vitaminanyag találhat benne, hanem azért, mert környezeti szennyezéstől, mesterséges-és vegyi anyagoktól mentes környezetben állítják elő, és elsődleges forrása – a tehén – is egészségesen, jó körülmények között van tartva.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: hersheyicecream.com Forrás: biokalauz.hu/ stop.hu)