Jump to content

Szúnyogírtás, biológiai úton

2015. 08. 06. 16:00

Minden évben nyár elején komoly gondot okoz a lakosságnak a szúnyogokkal való együttélés. Az írtás elengedhetetlen, főleg olyan enyhe teleket követően, mint amilyen a mostani volt. Idehaza egyelőre vegyszerekkel írtják a szúnyogokat, ám egyre többen kardoskodnak a biológiai írtás mellett.

A szakemberek szerint a kémiai szúnyogirtás az emberekre is veszélyes lehet, hiszen a levegőből leszórt vegyszerek a táplálékláncban is felhalmozódnak, miközben a biológiai irtás során csak magukat a szúnyogbölcsőben lévő lárvákat fertőzik meg egy talajbaktériummal.

Idén az előzetes tervek szerint 800 ezer hektáron fognak kémiai, és csak húszezren biológiai szúnyogirtást végrehajtani. Szakértő vélemény alapján, ha megfelelő forrásokat és szaktudást bocsátanak az önkormányzatok rendelkezésére, akkor hatékonyabban el lehetne látni ezt a feladatot, ráadásul le lehetne venni a terhet a katasztrófavédelem amely jelenleg az írtással meg van bízva.

Egyre több politikus,és környezetvédelemben jártas személy azt szorgalmazza, hogy ne csak az egészségügyi államigazgatási szerv, hanem a környezetvédelmi hatóság is vegyen részt az engedélyezésben, valamint azt is fontosnak tartják, hogy a szúnyogirtásról 48 órával korábban értesítsék a lakosságot.

A vegyszerrel történő szúnyogirtás egyébként számos kérdést vet fel az érintett területeken lakóknál, ami nem csak a saját és környezetük egészségére irányul, hanem az irtást követő szúnyogdömpingre. Egyre több helyen megfigyelhető, hogy az irtást követő napokban a szúnyogok nem hogy eltűnnének, hanem egyre nagyobb számban jelennek meg. Hogy ezt mi okozhatja, rejtély.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: magyarno.com)