Jump to content

Újabb naperőmű épült!

2016. 07. 09. 09:05

A sajóbábonyi naperőmű 500 kilowatt teljesítmény leadására képes, ami ismét egy kis lépést jelent a zöldenergia és az energiafüggetlenség felé.

A „nukleáris energia mellett szükség van más energiatermelési estközökre is", ilyen a megújuló energia is, így nagy szerepe és jelentősége van a széndioxid kibocsátás nélküli, egyéb technológiáknak. Nem csak környezetbarát, de olcsóbb is, a megtérülési időszak figyelmen kívül hagyásával.

Zölden minden zöldebb

Hazánk vállalta, hogy a megújuló energiaforrások bruttó energiafogyasztáson belüli részarányát 14,65 százalékra emeli 2020-ig, és ez az arány már 2013-ban elérte a 9,81 százalékot.

A felelős államtitkár elmondta: a karbonszegény energiatermeléshez szükséges mind az alaperőműként működő Paks, mind a megújulók rendszerbe állítása. "Ahhoz, hogy hazánk képes legyen megfelelni az egyre szigorúbb klíma és környezetvédelmi feltételeknek, kizárólagosságot nélkülöző modern technológiájú és versenyképes erőművekből álló energiaportfóliót kell kialakítania és működtetnie" - hangsúlyozta Aradszki András.

Tavaly állt munkába a Mátrai Erőmű, ami a maga 16 megawatt beépített teljesítményével már jónak számít hazánkban és ez lett az ország első engedélyköteles naperőműve, idén pedig megkezdte működését Pécsett az MVM Hungarowid Kft. 10 megawatt kapacitású fotovoltaikus erőműve is.

A most átadott sajóbábonyi naperőmű által termelt egyenáramot váltakozó árammá alakítják át, majd értékesítik és betáplálják az áramszolgáltató hálózatba. Az 1,2 hektár területen 1930, egyenként 265 watt teljesítményű napelemmodul évi 550-580 ezer kilowattóra áram termeléséhez elegendő, ami 200 családi ház éves fogyasztásának megfelelő mennyiség.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: pixabay.com)