Jump to content

Fűből készülhet a jövő bioüzemanyaga

2016. 12. 09. 17:05

Újabb mérföldkőhöz érkezett a tudomány. A legújabb amerikai kutatások során fűből állítottak elő bioüzemanyagot. Ezek szerint a jövő energiahordozóján sétálgatunk a kertben?

A NC State Egyetem, Forest Biotechnológia tudóscsoportja először a Plant Biotechnology Journal-nak nyilatkozott az egyedülálló felfedezésről.

A csoport egyik tudósa Dr. Li Quanzi elmondta, az innováció alapkoncepcióját, miszerint a növények sejtfalának módosításával lehetséges azokat üzemanyaggá konvertálni. Viszont ez csak rövid ideig alkalmas hajtóanyagnak. Az eljárás egyetlen problémája, hogy a tudósok nem jöttek még arra rá, hogyan lehet tartós és gazdaságos formában előállítani a fűből a bioüzemanyagot, ugyanis egy nagy akadály van, az hogy a növények sejtfala ellenáll a bomlásnak, ami azonban az ipari előállításhoz szükséges lenne.

A tudósok keresik a megoldást a lebomlásra, a jelenlegi állások szerint a növény szerkezetének módosítása segíthet a problémán. Az összetevő, amelyek akadályt jelent, az úgynevezett lignin. Ha ezt a sejtfalépítő összetevőt sikerül elhagyni, és olyan növényeket termeszteni, melyek ezzel már nem rendelkeznek, akkor a kutatás célba ért.

Talán végre fellelhetjük a költséghatékony alternatív energia forrását rövidesen, ám ha mégse, bele sem érdemes gondolni mi vár ránk, ha elfogy a kőolaj. 

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát is!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)