Jump to content

Mégis a nők a jobb sofőrök?

2017. 05. 25. 09:05

Egy nemrégiben megjelent kutatás egy évtizedes sztereotípiát dönt romba. Ugyanis a hölgyek többsége biztonságosabban vezet, mint a férfiak. 

Tényleg nem tudnak vezetni a nők? A Europcar által készített mini-kutatásából kiderül, hogy ez a vélekedés kezd lassan megváltozni. A női sofőrökről készített kutatásából kiderül, hogy a válaszadók 53%-a szerint a nők óvatosabban és biztonságosabban vezetnek, mint a férfiak. Ezt mi sem támasztja jobban alá, mint a KSH adatai, amik azt mutatják, hogy a 2014-es év folyamán a 14 750 baleset 73%-át-at okozták férfiak és csupán ennek harmadát a nők.

„Sok hölgy ismerősömtől tudom, hogy az egyik legfontosabb tulajdonságuk, hogy több dologra is tudnak egyszerre figyelni. Ez vezetés közben különösen hasznos képesség, ezt használva sokkal biztonságosabban lehet közlekedni, hiszen tényleg ezer dologra kell figyelni az úton” – mondta el a kutatási eredmények kapcsán Kiss Norbi, a Europcar autós nagykövete.

A kutatásból kiderült, hogy a nők 61%-nak a parkolás, 15%-uknak a tolatás jelenti a legnagyobb problémát az autóvezetés során. Szerencsére az autókba beépített tolatóradaroknak köszönhetően, ez a két művelet is egyre kevesebbek számára jelent gondot. „Vezetés során a legfontosabb a tükrök használata, a körülöttünk lévő autók és azok mozgásának szinte folyamatos figyelemmel követése. Ha jól vannak beállítva tükrök és figyelünk vezetés közben, akkor tudjuk, mire számíthatunk manőverezéskor, sávváltáskor. Ha ezt jól csináljuk, akkor nem a döntés pillanatában kell megbizonyosodnunk arról, hogy pl. van-e mellettünk a holttérben autó. A tükrök használata a tolatást és a parkolást is meg tudja könnyíteni” – tanácsolta Norbi, aki szerint az egyik legfontosabb tényező a vezetésnél a megfelelő követési távolság betartása.

Plusz egy tipp Norbitól a női sofőröknek a biztonságos vezetésért: „Fontosnak tartom még a hölgyeknél, akik szeretnek szebbnél szebb cipőkben járni és vezetni, hogy gyakorolják a gázról a fékre lépést új cipőben, nehogy beleakadjon a lábuk a pedálba. Vagy mindig tartsanak az autóban egy lapos talpú váltócipőt, amiben könnyedén tudnak vezetni.” A közhelyekkel ellentétben az emberek vezetéshez való tehetsége a személyiségtől és a megszerzett rutintól függ. Ezért kedves hölgyek, ne törődjetek az előítéletekkel és maradjatok továbbra is biztonságos sofőrök az utakon!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)