Jump to content

A vers most kávét ér: Fizess kedvenc verssoroddal március 21-én

2015. 03. 20. 09:00

Végre Magyarország is csatlakozott Julius Meinl nemzetközi kezdeményezéséhez, melynek lényege, hogy a Költészet Világnapján, azaz március 21-én, a felhívásban résztvevő kávézókban és éttermekben, a kedvenc verssorunkkal, vagy idézetünkkel fizethetjük meg, a fekete arany árát.

A kezdeményezéshez Magyarországon kívül még 23 ország csatlakozott, közel 1100 vendéglátó egységgel, ami reményt keltő szám. Ezek szerint még sincs veszve a művészet és a szépirodalom, a felszínessé váló világban.

Felmerülhet talán a kérdés, miért pont a kávé és a kávézók? Valószínűleg senkinek nem kell bemutatni azt a pezsgő szellemiséget, és inspirációt, ami egy kávézó körbeleng, és ami évszázadokon át generációkat szédít meg, és ejt rabul, egészen a mai napig. A kávézó egyet jelent a kifogyhatatlan ihletforrással, és az órákig zajló hosszas eszmefuttatások megvitatásával. A neves gondolkozók, filozófusok, írók, költök egytől egyik a kávézók járulékos „tartozékainak” voltak mindig is tekinthetők, hiszen az ideológiák és szemléletek megvitatása, a heves, intellektuális diskurzusok, s az aktuális helyzet megvitatásának nagy része a kávézókban koncentrálódott.

Itthon ezek a helyek csatlakoztak, azaz itt tudod kedvenc soraidat kávéra cserélni:

Café Vian Bazilika (Cím: Budapest, Hercegprímás utca 15.)

Café Vian Gozsdu udvar (Cím: Budapest, Király utca 13.)

Café Vian Liszt Ferenc tér (Cím: Budapest, Liszt Ferenc tér 9.)

Dunapark Étterem és Kávézó (Cím: Budapest, Pozsonyi út 38.)

Első Pesti Rétesház Kávéház (Cím: Budapest, Október 6. u. 22.)

Jókenyér Budakeszi (Cím: Budakeszi, Fő út 134, 2092)

Jókenyér Istenhegyi út (Cím: Budapest, Istenhegyi út 23.)

Jókenyér Pilisszentiván (Cím: Pilisszentiván, Erzsébet Ipari park 4.)

Mini Bar Budapest (Cím: Budapest, Szent István tér. 11.)

Szamos Allé (Cím: Allee Üzletközpont, Budapest, Váli u. 3.)

Egyéb érdekességeket, a kezdeményezéssel kapcsolatban itt olvashat, illetve eddig nem ismert meglepő tényeket olvashat a kávéról, mint pl.: azt, hogy a világ legdrágább kávéja macskaürülékből készül, vagy azt, hogy üzemanyagot is lehet készíteni a „fekete aranyból”, illetve meglepődhet azon, hogy a színes bögréből fogyasztott kávé finomabb, és hogy a narancsbőr eltüntetésére is kiváló, viszont úgy hat akár a morfium, viszont csökkenti a diabétesz kialakulásának esélyét.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://www.fuelyourwriting.com/)